U trendu

Etiopija: Prvi konvoj međunarodne pomoći u glavnom gradu zaraćenog Tigraja

Konvoj međunarodne pomoći stigao je danas u Mekele, glavni grad etiopske pokrajine Tigraj, prvi od pokretanja ofanzive etiopske vojske pre više od mesec dana protiv neposlušne vlasti te oblasti.

Etiopski premijer Abij Ahmed, iako dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. godine, pokrenuo je vojnu ofanzivu 4. novembra da bi lidere regiona iz Narodnog oslobodilačkog fronta Tigrai (TPLF), zbacio s vasti posle višemesečne napetosti, a 28. novembra je objavio zauzimanje Mekelea i kraj borbi.

Međunarodna zajednica zahteva pristup Tigraju, odsečenom od sveta od početka operacije, kako bi usmerila pomoć. Čak i pre početka sukoba, 600.000 stanovnika, uključujući 96.000 eritrejskih izbeglica, bilo je potpuno zavisno od strane pomoći u hrani.

Konvoj od sedam kamiona Crvenog krsta stigao je danas u Mekele, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC).

„Ovo je prvi put otkako su izbili sukobi u Tigraiu pre više od mesec dana da je međunarodna pomoć stigla do Mekelea“, primetio je MKCK, dodajući da je konvoj, kojem se pridružio i Etiopski crveni krst, organizovan u koordinaciji s etiopskim vlastima.

Konvoj je dovezao lekove i medicinski materijal za više od 400 ranjenika i za lečenje uobičajenih i hroničnih bolesti.

„Posle nedelja bez snabdevanja, tekuće vode i struje, lekari i medicinske sestre su prisiljeni da donose nemoguće odluke o tome koju će pomoć pružati, a koju smanjiti“, rekao je Patrik Jusef, regionalni direktor MKCK za Afriku.

„Ovaj konvoj s medicinskoome pomoći dopuniće zalihe, pomoći će pacijentima i smanjiti broj teških odluka o životu i smrti“, rekao je on.

I etiopsko Ministarstvo zdravstva je danas distribuiralo lekove i medicinsku opremu zdravstvenim ustanovama u glavnom gradu Tigraja, navodi MKCK.

Gotovo 50.000 stanovnika Tigraja je pobeglo u susedni Sudan, a nepoznati broj je interno raseljen unutar Etiopije.

UN su 2. decembra zahvaliile što su od etiopske vlade dobile neograničen humanitarni pristup Tigraju, ali još nisu uspele da ga koriste jer Adis Abeba insistira na svojoj spremnosti da upravlja dostavljanjem humanitarne pomoći regionu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u sredu najavio novi sporazum o „zajedničkoj misiji za procenu“, tražeći da se pomoć u Tigraju deli bez diskriminacije medju stanovnicima, dok ima i prijava ubistava humanitarnih aktivista koji tamo rade i manipulacija s premeštanjem izbeglica s jedne od sučeljenih strana na drugu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.