U trendu

EU: Ako ne podrzi sankcije, Kina bar da ne pomaze Rusiji

BRISEL, 1. aprila ( Tanjug) – Predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel kažu da su tokom današnjih razgovora sa predsednikom i premijerom Kine, Si Đipingom i Li Kećijangom, ”iskoristili sve poznate argumente” i da se ”nadaju da će Kina razumeti razloge za pritisak na Kremlj” kako bi se rat u Ukrajini što pre završio.

”Pozitivni koraci Kine da se zaustavi rat bili bi dobrodošli od strane EU i globalne zajednice”, poručuju iz Brisela.

Predsednik Evropskog saveta, Šar Mišel, nagalšava da u pitanju nije bio ”uobičajan EU Kina samit” već ”samit u ratnim vremenima”, u ”najtežnoj bezbednosnsoj situaciji u Evropi od kraja Drugog svetskog rata”.

”EU i Kina su se usagalsile oko toga da je ovaj rat pretnja goobalnoj bezbednosti i svetskoj ekonomiji. Globalna nesatbilnost nije u intersu ni EU niti Kine. Kao globalni akteri mi delimo odgovornost da radimo na miru i stabilnosti. Pozvali smo Kinu da pomogne da se zaustvai rat u Ukrajini. Kina ne može da žmuri pred ruskim kršenjem međunarodnih zakona”, poručio je Mišel.

U Briselu napominju da je EU sa međunarodnim partnerima nametnula oštre sankcije Moskvi sa prvenstvenim ciljem zaustavljanaja rata u Ukrajini i upozoravaju da će svaki pokušaj zaobilaženja sankcija ili „pružanja finansisjke ili vojne pomoći Rusiji produžiti rat, doneti nove ljudske žrtve i još veće ekonomske posledice za sve”.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je nakon razgovra sa predsednikom i Premijerom Kine, ocenila da se EU nalazi u trenutku u kome se definiše ne samo situacija na evropskom kontinentu, već i odnosi EU sa ostatkom sveta.

Fon der Lajen je ocenila da Kina ima posebnu odgovornost kao stalna članica SB UN da se zalaže za poštovanje međunarodnog prava i suvereniteta Ukrajine.

”Jasno samo stavili do znaja da Kina, ako ne podrži, bar ne treba da se meša se u naše sankcije prema Rusiji. Ni jedan EU garađanin neće razumemti bilo kakvu podršku ruskoj vojnoj mašineriji, a to može voditi značajnom smanjenju ugleda Kine u Evropi. U pitanju je ne samo povrenje već i investicije”, zaključla je Lajen.

On je navela da Kina sa EU dnevno ostvari do dve miliarde evra trgovine, u odnosu na 330 miliona sa Rusijom, i naglasila da nije u intersu Kine bilo kakvo porduženje ratnih sukoba u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.