EU: Dijalog BG PR se nastavlja i pored izbora na Kosovu

BRISEL, 4. januara ( Tanjug) – Rad na dijalogu Beograda i Prištine se nastavlja, kaže za Tanjug portparol EU Peter Stano.

Na pitanje Tanjuga kako će se najavljeno održavanje prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, predviđenih za prvu polovinu 2021. godine, odraziti na proces pregovora Beograda i Prištine, u Briselu napominju da se rad na dijalogu nastavlja.

„Sledeće sastanke ćemo najaviti kada za to dođe vreme“, dodaje Stano.

Iz EU su ranije, u kontekstu vanrednih izbora, poručili da će nastaviti da sarađuju sa „sagovornicima na Kosovu“ kao i da od Prištine očekuju da poštuje i primeni sve do sada postignute sporazume.

Nakon poslednje runde ekspertskih razgovora Beograda i Prištine 10. decembra, obe delegacije najavile su sledeći sastanak na tehničkom nivou za početaka januara u Briselu.

Ustavni sud Kosova je 22. decembra 2020. godine proglasio nevažećim glas poslanika Etema Arifija prilikom izbora Vlade premijera Avdulaha Hotija.

Vršilac dužnosti predsednika tzv. Kosova, predsednica Parlamneta Vljosa Osmani trebalo bi da do kraja januara raspiše vanredne parlamentarne izbore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.