U trendu

EU eksperti idu u Grčku da bi pomogli u modernizaciji i bezbednosti železnice

BRISEL – Eksperti Evropske komisije i Agencije Evropske unije za železnice posetiće ove nedelje Atinu, kako bi pomogli Grčkoj u modernizaciji i bezbednosti železnice nakon prošlonedeljnog smrtonosnog direktnog sudara dva voza u Tempiju, u centralnoj Grčkoj, u kojem je poginulo 57 putnika a desetine su povređene, najavila je danas Evropska komisija (EK).
Dolazak ekspertske delegacije u Atinu najavila je i predsednica EK Ursula fon der Lajen u razgovoru sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom.
Micotakis je izrazio zadovoljstvo zbog te odluke i dodao da je Grčka odlučna da iskoristi sve raspoložive resurse kako bi osigurala bezbednost železničke mreže i železničkog saobraćaja.
Evropsko javno tužilaštvo je prošle nedelje pokrenulo istragu o ugovoru o nadogradnji sistema signalizacije u grčkim vozovima i daljinskom upravljanju.

Ovaj sistem, kako navodi evropski portal Euractiv, nije bio funkcionalan u trenutku nesreće.
U Grčkoj je 59-godišnji upravnik stanice optužen za ubistvo iz nehata i zatvoren je u nedelju uveče do suđenja.
Opoziciona leva partija Siriza otkrila je dokumente u kojima se tvrdi da je upravnik stanice nezakonito angažovan na ovoj poziciji. Dokumenti govore o tome da je starosna granica za njegovo radno mesto bila 48 godina, a da je on bio stariji kada je primljen.
Siriza je pozvala vladu da odgovori grčkom narodu „koji je političko-vladin faktor gurnuo i nametnuo nezakonito angažovanje šefa stanice“.
Evropska komisija je 15. februara, pre železničke nesreće, odlučila da Sudu pravde EU uputi predmet protiv Grčke zbog neispunjavanja obaveza prema Direktivi o jedinstvenom evropskom železničkom prostoru.
Direktiva precizira da su države članice morale da obezbede da ugovorni sporazum između nacionalnog nadležnog organa i upravljača železničke infrastrukture bude zaključen najkasnije do 16. juna 2015. godine i objavljen u roku od mesec dana.

Grčke nacionalne vlasti još nisu potpisale i objavile ugovorni sporazum sa grčkom institucijom koja rukovodi sa železničkom infrastrukturom.
Komisija je pokrenula postupak protiv Grčke još u decembru 2020. godine i poslala obrazloženo mišljenje u decembru 2021. godine.
Pošto je Grčka produžila da krši direktivu, Komisija je odlučila da predmet uputi Sudu pravde Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar