U trendu

EU i ASEAN saglasni da prodube ekonomske veze i poštuju integritet Ukrajine

BRISEL – Evropska unija i
Udruženje nacija jugoistočne Azije (ASEAN) složili su se danas na svom prvom samitu o potrebi za dubljim ekonomskim vezama i poštovanjem nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Lideri 27 zemalja Evropske unije i devet od 10 lidera ASEAN-a bili su pozvani na obeležavanje 45 godina diplomatskih odnosa, a isključen je samo Mjanmar, otkada je pod vojnom upravom, prenosi Rojters.

Navodi se da su lideri razgovarali o oblastima buduće saradnje, uključujući trgovinu, zelenu i digitalnu tranziciju i zdravstvo.

Dva bloka, koji su jedni drugima treći po veličini trgovinski partneri, potpisala su sporazum kojim će dozvoliti svojim avio-kompanijama da lakše prošire usluge, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona i kambodžanski premijer Hun Sen naveli su da je krajnji cilj bio sporazum o slobodnoj trgovini od regiona do regiona.

Dodaje se da je dogovoreno i da do 2027. godine bude uloženo 10 milijardi evra u infrastrukturu u ASEAN-u, sa fokusom na zelene projekte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.