U trendu

EU i SAD: BG i PR da preduzmu mere za deeskalaciju situacije, sprovesti sporazume

BRISEL – Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog napete situacije na severu Kosova i pozivaju sve na maksimalnu uzdržanost, saopštili su pres služba EU i američki Stejt department.

Kako se navodi, Beograd i Priština se pozivaju da hitno preduzmu mere za bezuslovnu deeskalaciju situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji i zastrašivanja.

„Radimo sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bismo smirili tenzije i dogovorili put dalje u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica. Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi državljana kosovskih Srba koji će biti hapšeni ili procesuirani zbog mirnih protesta/barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da će SAD podržati rad Evropske unije kroz njenu Misiju vladavine prava na Kosovu (EULEKS), a Eulex će, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti da pažljivo prati sve istrage i naknadne postupke kako bi promovisao poštovanje ljudskih prava.

Kako se navodi, to uključuje garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu.

Takođe EU i SAD očekuju da se Beograd i Priština vrate „negovanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana“ i ističu da sve obaveze proistekle iz dijaloga moraju u potpunosti da se sprovedu bez odlaganja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar