U trendu

EU i SAD najavile novo partnerstvo u donaciji vakcina

BRISEL, 22. septembra ( Tanjug) – EU i SAD najavile su novo partnerstvo za pomoć vakcinaciji protiv Kovid-19 širom sveta, a u cilju dostizanja globalne stope vakcinacije od 70 procenata do zasedanja Generalne skupštine UN 2022. godine.

Dogovor o saradnji najavili su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i američki predsednik Dzo Bajden na marginama sastanka u UN.

”Od vitalnog je značaja da agresivno sledimo plan vakcinacije sveta. Koordinacija SAD i EU pomoći će u proširenju ponude, efikasnijoj isporuci i prohodnijim lancima snabdevanjau. Ovo će pokazati snagu transatlantskog partnerstva u omogućavanju globalne vakcinacije, a istovremeno omogućiti veći napredak multilateralnim i regionalnim inicijativama”, navodi se u saopštenju Evropske komsije.

Sjedinjene Države i Evropa su se obavezale da će podeliti vakcine protiv Kovid na globalnom nivou kako bi povećale stope vakcinacije, sa prioritetom na deljenju putem Kovaks mehanizma za zemlje sa niskim i nižim prosečnim prihodima.

SAD su se obavezale na doniranje preko 1,1 milijardu doza, a EU će donirati preko 500 miliona doza, navodi se u saopštenju Komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.