U trendu

EU i VB za mir u Zimbabveu, ratni veterani za smenu Mugabea

Evropska unija pozvala je danas na dijalog i mirno rešenje krize u Zimbabveu, koju je britanski šef diplomatije Velike Britanije ocenio veoma nejasnom i apelovao na sve da se uzdrže od nasilja, dok zimbabveanski ratni veterani traže ostavku predsednika države Roberta Mugabea, prenosi Rojters.

„Nedavni razvoj političke situacije u Zimbabveu i njeno prelivanje, uključujući i ono vezano za bezbednosne snage zemlje, predstavlja razlog za zabrinutost. Pažljivo pratimo situaciju i želimo da naglasimo da osnovna prava svih građana moraju da budu poštovana, kao i da mora da bude održan ustavni poredak i demokratska vlada“, izjavio je portparol Evropske komisije.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson kazao je da je teško reći kako će se situacija u Zimbabveu razvijati.

„Najvažnija stvar jeste to da svi žele da vide stabilan i uspešan Zimbabve i ja mislim da mi zaista apelujemo na sve da se uzdrže od nasilja“, poručio je Džonson.

Generalni sekretar zimbabveanskog Udruženja ratnih veterana Viktor Matemadanda izjavio je da Mugabea treba skloniti i sa predsedničke funkcije i sa funkcije prvog sekretara vladajuće stranke Zanu-PF i dodao da je noćašnje vojno preuzimanje vlasti bilo dobro za Zimbabve.

Vojska Zimbabvea saopštila je jutros da drži u pritvoru predsednika te zemlje Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, preneo je AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.