U trendu

EU: Kosovo odstupilo od zajedničkog stava EU o Jerusalimu

BRISEL – Odluka vlasti u Prištini da se raziđu sa stavom EU po pitanju Jerusalima i otvori ambasadu u Izraelu u tom gradu, za EU predstavlja ozbiljnu zabrinutost i žaljenje, rečeno je danas Tanjugu u Briselu.

„Kosovo je identifikovalo integraciju u EU kao svoj strateški prioritet i očekuje se da će delovati u skladu sa ovom opredeljenošću. Stav EU je dobro poznat: u skladu sa rezolucijom 478 Saveta bezbednosti UN iz 1980. godine, koja je pozvala sve članice UN da povuku svoje diplomatske misije u Izraelu iz Jerusalima, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu“, naveo je portparol EU u saopštenju za Tanjug.

U Briselu ponavljaju da je stav EU o Jerusalimu ”nepromenjen i jasan”, a to je da pregovorima mora naći način za rešavanje statusa tog grada, koga kao prestocnicu vide i Izrael i Palestina.

„U tom kontekstu, svi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu, predstavljaju ozbiljnu zabrinutost i žaljenje“, zaključuju u EU.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore tzv Kosova saopštilo je juče da je otvorena njihova ambasada Izraelu, sa sedištem u Jerusalimu, kao deo sporazuma postignutog u Vašingtonu u septembru prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.