U trendu

EU lideri postigli dogovor o budžetu

BRISEL – Dogovor je postignut po pitanju viđegodišnjeg zajedničkog budžeta i Paketa za opravak, potvrdio je predsednik Evrpskog saveta, Šarl Mišel.

Mišel, koji predsedva sastankom lidera EU27 u Briselu, na svom tviter nalogu poručuje da sada može da se krene u primenu budžeta i rad na opravku evropskih ekonomija.

Mađarska i Poljska su u prethodniom periodu blokirali EU budžet za narednih sedam godina i paket za oporavak u ukupnoj vrednosti od 1 825 milijarde evra zbog protivljenja novom mehanizmu koji uslovaljava finansiranje iz budžeta poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama.

Nemačka, kao predsedavajuća Savetom EU, pred ovaj sastanak predsatvila je kompromisni predlog koji daje garancije za fer primenu mehanizma, uključujući i procenu Suda pravde i mogućnost žalbe Evropskom savetu zemalja protiv kojih bi mehanizam eventualno bio pokrenut .

Većina lidera je, uključujući i mađarskog premijera Viktora Orbana, dolazeći na današnji samit izrazila očekivanje da će do dogovora o mehanizmu za praćenje vladavine prava, a samim tim i deblokada važnog bužeta za opravak EU od posledica pandemije, doći večeras.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar