U trendu

EU: Nastavljeno sistematsko suzbijanje prava i sloboda u RF

BRISEL – Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, upozorio je na ”dalekosežne posledice” jučerašnje odluke moskovskog suda da organizacije opozicionog lidera, Alekseja Navaljnog, označi kao „ekstremističke grupe“.

Borelj navodi da je ova odluka do sada ”najozbiljniji napor ruske vlade” na suzbiju nezavisne političke opozicije i istrage protiv korupcije u zemlji.

”To je neosnovana odluka koja potvrđuje negativan obrazac sistematskog suzbijanja ljudskih prava i sloboda koji su sadržani u ruskom ustavu. Ova presuda imaće dalekosežne posledice po rusko civilno društvo, opoziciju i kritičke glasove. Pozivamo rusku vladu da se u potpunosti pridržava svojih međunarodnih obaveza i obaveza koje je preuzela, uključujući u Savetu Evrope i OEBS-u”, navodi se u saopštenju Borelja.

On naglašava da EU traži hitno i bezuslovno puštanje Alekseja Navaljnog, uz konstatciju da je njegova presuda politički motivisana i suprotna međunarodnim obavezama Rusije o ljudskim pravima.

”Očekujemo da Rusija ispuni svoje obaveze prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, uključujući poštovanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava, s obzirom na prirodu i obim rizika za život Navaljnog. Ruske vlasti odgovorne su za sigurnost i zdravlje gospodina Navaljnog u kaznenoj koloniji”, zaključuje Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.