U trendu

EU: Obe strane odgovorne za svoj deo sporazuma

Evropska komisija ne komentariše tekuće pravosudne postupke, ali i Priština i Beograd su odgovorni za sprovodjenje svog dela sporazuma, saopštila je portparolka u Evropske komisije povodom odluke Ustavnog suda u Prištini da suspenduje deo Briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Zamoljena da objasni stav Evropske unije, koja je posredovala i potpuno podržala Briselski sporazuma posle odluke Ustavnog suda Kosova, Maja Kocijančič je rekla: „Mi ne komentarišemo tekuće pravosudne postupke, očekujemo da sporazum od 25. avgusta bude sproveden. Obe strane su odgovorne za svoj deo posla u sprovodjenju sporazuma“.

U godišnjem izveštaju o napretku Zapadnog Balkana u evropskim integracijama se podvlači da su u dijalogu Beograd-Priština „ključni dogovori okončani 25. avgusta 2015.“

Naglašava da su „dogovorena opšta načela/glavni elementi za izradu i usvajanje Statuta Zajednice/Udruženja opština sa srpskom većinom na Kosovu“.

U izveštaju Evropske komsije se navodi da „taj tekst utvrdjuje zakonski okvir te Zajednice/Udruženja, njegove ciljeve, organizacionu strukturu, odnose s centralnim vlastima, zakonska ovlašćenja, budžet i finansijsku potporu i utvrdjuje modalitete/sledeće korake za njeno uspostavljanje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.