U trendu

EU odlučila da pojača uticaj u Indo-pacifičkom regionu

BRISEL – Evropska unija odlučila je danas da pojača svoj uticaj u Indo-pacifičkom regionu, koristeći područja od bezbednosti do zdravlja kako bi zaštitila svoje interese i suprotstavila se rastućoj moći Kine, iako blok insistira da njegova strategija nije usmerena protiv Pekinga.

Predvođeni Francuskom, Nemačkom i Holandijom, koje su prve utvrdile način za produbljivanje veza sa zemljama poput Indije, Japana i Australije, 27-člani blok želi da iskoristi plan u povoju da pokaže Pekingu da je protiv širenja autoritarizma, preneo je Rojters.

Evropski blok smatra da bi EU trebalo da ojača svoj strateški fokus, prisustvo i akcije u Indo-pacifičkom regionu zasnovane na promociji demokratije, vladavine prava, ljudskih prava i međunarodnog prava, naveli su ministri spoljnih poslova EU u saopštenju.

Diplomate su ocenile da plan nije antikineski.

Nakon dokumenta na 10 stranica uslediće detaljnija strategija u septembru, složili su se ministri spoljnih poslova na video konferenciji, uz poruku da će težiti saradnji sa partnerima istomišljenicima kako bi podržali osnovna prava u Indo-pacifičkom regionu.

Plan bi mogao da znači veći diplomatski angažman EU o
indo-pacifičkim pitanjima, više osoblja EU i ulaganja u region i moguće veće bezbednosno prisustvo kao što je slanje brodova kroz Južnokinesko more ili angažovanje Evropljana u australijskim patrolama, mada svi detalji još nisu dogovoreni.

Iako se Kina ne pominje detaljno, jezik u saopštenju EU je zapravo podrška pristupu Sjedinjenih država Kini, a usled zabrinutosti da Peking sprovodi tehnološku i vojnu modernizaciju koja preti Zapadu i njegovim trgovinskim partnerima u Aziji.

Diplomate EU navode da zemlje Indo-pacifičkog regiona žele da EU bude aktivna u regionu kako bi održala otvorenu trgovinu i osigurala da ne moraju da biraju između Pekinga i Vašingtona, koji se više konfrontiraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.