U trendu

EU odobrila prva sveobuhvatna pravila za kripto valute na svetu

Nakon niza skandala u vezi sa kripto valutama, Evropska unija je uz odobrenje članica pooštrila nadzor nad tim sektorom donoseći sveobuhvatni skup pravila koja bi trebalo da stupe na snagu već sledeće godine.

Time bi EU uskoro mogla postati globalni lider u regulaciji kripto imovine i zaštite ulagača, na čemu aktivno radi i Velika Britanija, dok SAD još ne preduzimaju konkretne korake, pišu svetski mediji, a prenosi Radio slobodna Evropa.

Države EU 16. maja su konačno odobrile prvi sveobuhvatni skup pravila za regulisanje kripto imovine povećavajući pritisak na zemlje poput Velike Britanije i SAD da se prilagode, navodi Rojters.

Na sastanku ministara finansija EU u Briselu odobrena su pravila usaglašena s Evropskim parlamentom, koji je u aprilu dao zeleno svetlo. Očekuje se da će pravila biti uvedena od 2024. godine.

Regulacija kriptovaluta postala je hitnija za regulatore nakon kolapsa kripto berze FTX, naglasio je Rojters.

Ministri članica EU su preduzeli korake u borbi protiv utaje poreza i korišćenja prenosa kripto imovine za pranje novca tako što su olakšali praćenje transakcija, ističe Rojters i dodaje da je postignut dogovor oko zahteva da od januara 2026. pružioci usluga moraju dobiti ime pošiljaoca i primaoca kripto imovine, bez obzira na iznos koji se prenosi.

Kripto kompanije tvrde da žele sigurnost u regulaciji, čime, naglasio je Rojters, vrše pritisak na zemlje da kopiraju pravila EU i na regulatore da izrade globalne norme.

Paket pravila – poznat kao Regulacija tržišta kripto imovine ili MiCA – koji je usvojio Evropski savet, predstavlja završni korak zakonodavnog procesa EU koja bi uskoro mogla da postane globalni lider u regulaciji ovog sektora, ukazuje Asošiejted pres.

Pravila, čiji je cilj održavanje finansijske stabilnosti, usmerena su na poboljšanje transparentnosti i borbu protiv pranja novca i pokrivaće „stablecoine“ koji su, pojašnjava AP, obično vezani uz čvrstu valutu ili robu poput zlata čime im je vrednost manje promenljiva od normalnih kripto valuta.

Drugi digitalni tokeni, kao i usluge povezane s bitcoinom kao što su platforme za trgovanje i digitalni novčanici takođe podležu pravilima, ali ne i sam bitcoin.

Paket pravila takođe uključuje odredbe za borbu protiv tržišne manipulacije i trgovine povlašćenim informacijama. Kompanije koje izdaju ili trguju kripto imovinom moraće da otkriju informacije o rizicima, troškovima i naknadama s kojima se potrošači suočavaju, dok će velike kripto kompanije morati da otkriju i koliko energije troše.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.