U trendu

EU oducna da spreci nekontrolisanu ilegalnu migraciju iz AVG

BRISEL – Evrpska unija je odlučna u nameri da spreči nekontrolisane ilegalne migracije iz Avganistana i regiona, stoji u zajedničkom saopštenju EU usvojenom nakon hitnog sastanka ministara unutrašnjih poslova danas u Briselu.

Trebalo bi izbegavati podsticanje ilegalnih migracija, naveli su u saopštenju ministri pozivajući na veći obim pomoći trećim zemljama u regionu, prenela je STA.

Evakuacija građana EU i avganistanskih državljana koji su sarađivali sa EU i njenim članicama i njihovih porodica ostaje prioritet i nastaviće se, navodi se u saopštenju.

Države članice nameravaju da pojačaju finansijsku podršku relevantnim međunarodnim organizacijama u Avganistanu ili susednim zemljama.

Ministri su, takođe, pozvali na jačanje podrške trećim zemljama u regionu koje primaju veliki broj migranata i izbeglica.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson, koja je učestvovala na sastanku, nije želela danas da govori o bilo kakvim brojevima, ali je pominjući potencijalni izbeglički talas iz Avganistana kazala da je neophodno postići globalni sporazum, jer to nije izazov samo za EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.