U trendu

EU ombudmsan traži razjašnjenje u vezi sa putnim troškovima zvaničnika

Kancelarija evropskog ombudsmana pokušava da ustanovi kako je šefu odeljenja za transport Evropske komisije bilo dozvoljeno da leti za Katar sa kartama koje je platila vlada te zemlje, pokazuje danas objavljeno pismo, u vezi sa velikim korupcionaškim skandalom koji potresa Evropsku uniju.

U pismu, evropska ombudsmanka Emili O’Rejli (Emily O’Reilly) kaže da je šef odeljenja za transport Evropske komisije Henrik Hololej (Hololei) „više puta između 2015. i 2021. godine putovao o trošku katarske vlade i organizacija bliskih njoj“.

Putovanja su ostvarena u vreme kada je to odeljenje, znano kao DG MOVE, bilo uključeno u pregovore o aviotransportu između EU i Katara posle kojih je 18. oktobra 2021. godine zaključen ugovor. Hololej nije učestvovao u pregovorima, ali je bio šef odeljenja koje ih je vodilo.

O’Rejli je pitala predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen kako je najviši izvršni organ EU odobrio ove plaćene letove, i kako su mnogi drugi komesari i viši zvaničnici uspeli u tome da im neevropske zemlje i sa njima povezane organizacije pokrivaju troškove putovanja nakon januara 2021. godine.

„Činjenica da vlada Katara i njoj bliske organizacije plaćaju putne troškove najvišem zvaničniku DG MOVE povlači legitimna pitanja u vezi sa mogućim nedozvoljenim uticajem na evropsko donošenje odluke u ovoj oblasti“, napisala je O’Rejli.

Prema njenim rečima, „premda bi ovakve misije mogle ići u korist EU, od izuzetnog je značaja da ti dogovori budu pod nadzorom zbog rizika od sukoba interesa – nezavisno od toga da li su oni stvarni, potencijalni ili percepirani“, dodala je ona.

Zvaničnik Evropske komisije tvrdio je danas da su prilikom pokrivanja putnih troškova za Hololeja poštovana pravila o izbegavanju sukoba interesa koja su u to vreme bila na snazi.

Međutim, ta pravila su predviđala da Hololej mora sam da proceni sopstvenu etiku u vezi sa pokrivanjem putnih troškova kad ih plaća zemlja izvan EU.

Upitana da li Komisija smatra da Hololej treba da podnese ostavku, zvaničnica Komisije Dana Spinant je samo rekla da su postupci šefa transportnog odeljenja bili „u skladu sa pravilima koja su tada bila na snazi.“

Istraga kancelarije Evropskog ombudsmana usledila je nakon što su protiv četvoro ljudi povezanih sa Evropskim parlamentom podignute optužnice za korupciju, pranje novca i članstvo u kriminalnoj organizaciji, u vezi sa primanjem mita koje su davali zvaničnici Katara i Maroka da bi pridobili uticaj na donošenje odluka najvišeg zakonodavnog tela EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar