U trendu

EU osudila napad, najavila `najoštrije` sankcije i pozvala Rusiju da se odmah povuče

Čelnici Evropske unije osudili su danas napad na Ukrajinu i Rusiji zapretili „najjačim i najoštrijim paketom sankcija“.

„Najoštrije osudjujemo vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine bez presedana. Rusija ničim izazvanim i neopravdanim vojnim akcijama grubo krši međunarodno pravo i podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost“, naveli su u zajedničkom saopštenju predsednik Evropskog saveta Šarl Mišela i predsednica Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Oni su pozvali Rusiju da odmah prekine neprijateljstva, povuče svoju vojsku iz Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Predsednik Evropskog saveta Mišel hitno je sazvao vanredni sastanak tog saveta.

Lideri EU razgovaraće danas o dodatnim kaznenim merama.

Fon der Lajen je rekla da je „cilj stabilnost u Evropi i celom međunarodnom poretku i za to ćemo smatrati odgovornim predsednika (Vladimira) Putina“.

„Predstavićemo evropskim liderima paket velikih i ciljanih sankcija na odobrenje“, rekla je ona.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da će to biti „najjači i najoštriji paket“ do sada.

Fon der Lajen je rekla da će sankcije „biti usmerene na strateške sektore ruske ekonomije blokiranjem pristupa tehnologijama i tržištima koja su ključna za Rusiju“.

Ona je rekla da će sankcije, ako budu odobrene, „oslabiti ekonomsku bazu Rusije i njenu sposobnost modernizacije. I pored toga, zamrznućemo rusku imovinu u Evropskoj uniji i zaustaviti pristup ruskih banaka evropskim finansijskim tržištima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.