U trendu

EU osudila severnokorejsko ugrožavanje globalne bezbednosti

Evropska unija (EU) osudila je danas Severnu Koreju zbog ugrožavanja međunarodnog mira i zatražila reakciju Saveta bezbednosti UN jer je ta zemlja tokom dana ispalila interkontinentalnu balističku raketu.

„Današnje severnokorejsko ispaljivanje rakete dugog dometa predstavlja opasnu i nepromišljenu akciju koja ugrožava međunarodni i regionalni mir, i bezbednost“, izjavila je portparolka EU Nabila Masrali.

Prema njenim rečima, nuklearni i raketni program Severne Koreje „preti svim zemljama i zahteva odgovarajuću reakciju Saveta bezbednosti UN“.

„EU ponovo poziva Severnu Koreju da odmah prekine lansiranje balističkih raketa i da se uključi u konstruktivan dijalog sa SAD i Južnom Korejom“, rekla je portparolka EU.

Ona je dodala da je jedini put ka trajnom miru i bezbednosti u regionu da Severna Koreja bude posvećena akcijama koje imaju za „cilj da obezbede potpunu, proverljivu i nepovratnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva“.

Severna Koreja je danas ispalila raketu u trenutku kada se Vašington i Seul pripremaju za zajedničke vojne vežbe simulacije.

Japanske vlasti su saopštile da je raketa pala u vode takozvane „ekskluzivne ekonomske zone“ Japana.

Vojne tenzije su porasle na Korejskom poluostrvu 2022. godine, kada je Pjongjang svoj status nuklearne sile nazvao „nepovratnim“ i sproveo rekordnu seriju testova naoružanja, među kojima i ispaljivanje interkontinentalnih balističkih raketa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.