U trendu

EU: Poštovaćemo izbore američkih glasača

BRISEL, 4. novembra ( Tanjug) – Iako u Briselu navode da ”ne žele da komentarišu izborne procese” niti da se mešaju u ”unutrašnja pitanja” drugih zemlja, EU pažljivo prati trku za predsednika SAD u očekivanju mogućeg restartovanja transatlantskih odnosa poljuljanih u poslednje četiri godine.

Pored celonoćnih programa u evropskim medijima posvećenih izborima u SAD, ovo pitanje vanredno je stavljeno i na današnji sastanak ambasadora zemalja članica u Briselu.

”Ne želimo da se mešamo u izbor američkih glasača. Za Evropu SAD su važan saveznik sa kojim želimo da radimo u budućnosti kako bi dalje razvijali jako partnerstvo”, stav je predsednika Evropskog saveta, Šarla Mišela.

Pored institiranja na tradicionalnom tansatlanstkom partnerstvu, u Briselu ne kriju da je ”poslednjih godina” bilo dosta neslaganja oko različitih tema kao što su klimatske promene, trgovinske barijere, situacija u različitim zemljama sveta uključujući i goreća pitanja Bliskog Istoka.

U poslednjih godinu dana ”prećutne” razlike pojavile su se i oko pitanja dijaloga Beograda i Prištine.
”U svakom slučaju mi smo potpuno ubeđeni da je dobro za budućnost ukoliko je moguće da EU i SAD imaju jako savezništvo. To je naš izbor, a poštovaćemo izbor američkih glasača”, kaže Mišel.

U Briselu naglašavaju da SAD i EU dele ”dugu zajedničku istroriju” i ”zajedničke vrednosti”.

O postojećim neslaganjima u politikama sa trenutnom administracijom u Vašingtonu u Briselu se govori pažljivo kao o ”pitanjima gde se razgovara o razlikama”.

”U sledećem periodu odnosa SAD i EU očekujemo više angažmana na multilateralnoj sceni i sistemu zasnovanom na vladavini prava. Želimo jači angažman u borbi protiv klimastkih promena, digitalizaciji i odbrani zajedničkih vrednosti”, navela je predsednica Evropske komsije Ursula fon der Lajen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.