U trendu

EU poziva Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru START

BRISEL – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je da “žali zbog najave predsednika Putina da suspenduje obaveze Rusije prema Novom START ugovoru”.

Kako je navedeno u saopštenju, EU smatra da je novi START ugovor “ključni doprinos međunarodnoj i evropskoj bezbednosti”.

Taj Ugovor, kaže Borelj, ograničava stratešku konkurenciju i povećava stratešku stabilnost preko “povećanja predvidljivosti i međusobnog poverenja između dve najveće nuklearne države”.

Suspenzija ugovora ili njegov prestanak važenja, bez odgovarajućeg naknadnog sporazuma “ugrozilo bi evropsku bezbednosnu arhitekturu i značajno usporilo napore u kontroli naoružanja, što nije u interesu nijedne od država članica Novog START-a, niti bilo koje druge zemlje”.

EU je pozvala Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru tako što će omogućiti inspekcije novog START-a na ruskoj teritoriji i učestvovati u telu za implementaciju Ugovora, Bilateralnoj konsultativnoj komisiji u okviru vremenskog okvira utvrđenog ugovorom, saopštio je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.