U trendu

EU pozvala Rusiju da se predomisli oko suspenzije sporazuma o izvozu žitarica

EU poziva Rusiju da odustane od svoje odluke o supenziji sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdevanje hranom u svetu, napisao je danas u tviter poruci šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Ta odluka „ugrožava glavni put izvoza žitarica i djubriva koji su potrebni da se odgovori na svetsku prehrambenu krizu izazvanu ratom“ u Ukrajini, napisao je Borel.

Moskva je juče objavila da suspenduje svoje učešće u sporauzumu posle napada dronovima na rusku flotu stacioniranu u Sevastopolju, na Krimu koji je pripojila 2014. godine. Moskva napad pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Zajednički koordinacini centar (JCC) zadužen za nadzor medjunarodnog sporazuma potpisanog letos javio je da za danas nije odobreno kretanje teretnih brodova koji prevoze ukrajinske žitarice u Crnom moru.

Zajednički koordinacioni centar koji nadgleda dobru primenu sporazuma, okuplja delegate Rusije, Ukrajine, Turske i UN u Istanbulu.

Sporazum zaključen u julu pod okriljem UN i Turske, omogućio je izvoz nekoliko miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim lukama od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar