U trendu

EU radi na što skorijem sastanku BG i PR na najvisem nivou

BRISEL, 12. jula ( Tanjug) – EU kao glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine radi na tome da se sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija održi u Briselu što je pre moguće, ali i uz postizanje konkretnih rezultata.

”Radimo na tome da se organizuje sastanak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou. Do toga može da dođe onda kada se dve strane dogovore o datumu, agendi, ali i postizanju opipljivih i održivih rezultata”, rečeno u krugovima bliskim kancelariji šefa diplomatije EU, Žosep Borelja.

Napominje se i da EU ne želi da organizuje takav sastanak „samo radi dijaloga“, odnosno bez perspektive postizanja dogovora.

U Briselu kažu da specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajačak ove nedelje ima bilateralne razgovore sa predstavnicima Prištine Aljbinom Kurtijem i glavnim pregovaračem Besnikom Bislimijem.

Dodaje se i da će se sastanku na viskom političkom nivou svakako prethoditi još jedna runda dijaloga glavnih pregovarča koji bi trebalo da pripreme teren za ”zaokruživanje dogovora” na visokom nivou.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu ističu i činjenicu da je sam šef diplomatije EU Žosep Borelj nedavno izrazio nadu da će do sastanka Vučića i Kurtija doći pre letnej pauze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.