U trendu

EU šalje dodatnih 60 miliona evra humanitarne pomoći Siriji

ZAGREB, 6. marta ( Tanjug) – Šefovi diplomatija EU sa vanrednog sastanka u Zagrebu poručili su da će se preduzeti sve mere kako bi se u skladu sa principima Unije i međunardnim zakonima u potpunosti ispoštovao integritet evropskih granica.

„Turska podrška migrantima i izgeglicama da ilegalno pređu u Evropu nije način da se traži dalji doprinos EU”, poručio je šf diplomatije EU Žozep Borel.

Šefovi diplomatija EU sa vanrednog sastanka u Zagrebu još jednom su izrazli solidarnost sa članicama Grčkom, Bugraskom i Kiprom koje se suočavaju sa teškom situacijom na granicima ka Turskoj.

Naglašeno da je situacija u kojoj je ”neko rekao izbeglicama da idu ka otvorenim granicama EU” neprihvatljiva.

U saopštenju sa sastanka ministri EU su pozvali i na nastavak bliske saradnje sa Zapadnim Balkanom u cilju upravljanja migracionim kretanjima.

Turska je još jednom pozvana da u poptunosti primennjuje Sporazum o mograntima postignut 2016. godine.

Žozep Borel sa na kraju vanrednog sastanka Saveta EU posvećenom situaciji na spoljnim granicama EU prema Turskoj kao i humanitarnoj situaciji na severozapadu Sirije, naglasio neophodnost zaustavlljanja borbenih dejtstava u Siriji i što hitnije raspodele humanitarne pomoći ugroženima na toj teritoriji.

”Izdvjićemo dodatnih 60 miliona evra za humanitranu pomoć severozapadu Sirije. Trenutno, najveći problem nisu finansije već logistika pružanja pomoći u ratom zahvaćenim podrućjima”, kaže Borel.

Visoki predstavnik je najavio da će EU krajem juna u Briselu organizovati konferenciju posvećenu političkom rešenju i finansijskoj pomoći Siriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.