U trendu

EU: Smanjiti zavisnost od globalnih snabdevaca hrane, lekova

VERSAJ – Lideri Evropske unije saopštiće danas da će nastojati da smanje zavisnost Unije od globalnih snabdevača hranom, mikroprocesorima, lekovima, sirovinama i digitalnim tehnologijama, navodi Rojters uz ocenu da je ruska vojna operacija u Ukrajini dodatno podstakla Brisel da jača nezavisnost svog tržišta.

„Suočeni s rastućom nestabilnošću, strateškim pretnjama konkurentnosti i bezbednosti, odlučili smo da preduzmemo dodatne odlučne korake ka izgradnji našeg evropskog suvereniteta, smanjenju zavisnosti“, navodi se u nacrtu deklaracije lidera EU sa današnjeg sastanka u Versaju.

U deklaraciji se kaže da će EU smanjiti zavisnost od uvoza sirovina kroz strateško partnerstvo, stvaranje zaliha, recikliranje i efikasnost resursa, preneo je Rojters.

EU traži načine da oslobi svoje tržište zavisnosti od globalnih snabdevača otkako je pandemija kovid-19 ugrozila globalne lance snabdevanja i pokazala da bi Unija mogla ostati bez pristupa farmaceutskim resursima i mikročipovima.

Ruska vojna operacija u Ukrajini je to dodatno potvrdila, rekli su neimenovani evropski zvaničnici, uz ocenu Rojtersa da će se Evropa sada boriti da smanji zavisnost od ruskog gasa, nafte, uglja i sirovina, kao i da pronađe druge snabdevače pšenicom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.