U trendu

EU spremna za početak pregovora o Bregzitu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je danas da će predstaviti nacrt smernica za pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU u roku od dva dana pošto London 29. marta zvanično obavesti Uniju da je pokrenuo proceduru izlaska.

Evropska komisija je saopštila da je obaveštena da Velika Britanija planira da 29. marta pokrene proces izlaska iz EU i da je spremna da pomogne u tom procesu.

Tusk je napisao na Tviteru da će predstaviti smernice članicama EU „u roku od 48 sati pošto Velika Britanija aktivira član 50 Lisabonskog ugovora“.

Portparol Evropske komisije Margaritis Shinas rekao je da je izvršni organ EU „spreman da počne pregovore“ i da će učiniti šta je potrebno kada primi zvanično obaveštenje od Velike Britanije.

Aktiviranjem člana 50 Lisabonskog ugovora Velika Britanija će zvanično pokrenuti proces izlaska iz EU koji bi trebalo da se završi početkom 2019. godine.

Posle usvajanja smernica za pregovore, Evropska komisija će zvanično preporučiti početak pregovora. Preostalih 27 članica Unije daće potom mandat francuskom političaru Mišelu Barnijeu da u njihovo ime pregovara o uslovima izlaska Velike Britanije iz Unije.

Taj proces verovatno će trajati najmanje mesec dana, pošto se odluke moraju doneti na sastanku šefova država ili vlada EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.