U trendu

EU suspendovala sporazum o viznim olakšicama za Rusiju

BRISEL – Evropski savet je danas usvojio odluku o potpunoj suspenziji sporazuma o viznim olakÅ¡icama između EU i Rusije.

Na ruske drÅŸavljane će se od sledeće nedelje primenjivati opÅ¡ta pravila viznog zakonika Å¡to će rezultirati povećanjem takse za podnoÅ¡enje zahteva za vizu sa 35 na 80 evra, potrebom za dostavljanjem dodatne dokumentacije, produÅŸetkom vremena obrade vize i restriktivnijim pravilima za izdavanje viza za viÅ¡e ulazaka.

ČeÅ¡ki ministar unutraÅ¡njih poslova Vit RakuÅ¡an, zemlje koja predsedava EU, ističe da je danaÅ¡nja odluka direktna posledica delovanja Rusije i dokaz evropske privrÅŸenosti Ukrajini.

„Sporazum o viznim olakÅ¡icama omogućava privilegovan pristup EU za građane partnera od poverenja sa kojima delimo zajedničke vrednosti. Svojim ničim izazvanim i neopravdanim agresorskim ratom, uključujući neselektivne napade na civile, Rusija je prekrÅ¡ila poverenje i pogazila osnovne vrednosti. naÅ¡e međunarodne zajednice“, rekao je on.

Odluka će, kako je najavljeno, biti objavljana u sluÅŸbenom glasniku EU već danas, a primeniće se od ponedeljka 12. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar