U trendu

EU: Teroristički sadržaj uklanja se s Interneta za sat

BRISEL, 7. juna ( Tanjug) – U EU od danas su na snazi nova pravila o suzbijanju širenja terorističkog sadržaja na internetu koja podrazumevaju da će platforme morati da uklone teroristički sadržaj u roku od jednog sata.

Internet plafrormama i zemljama članicama dato je godinu dana da se prilagode novim merama koje bi trebalo da pomognu u suzbijanju širenja ekstremističkih ideologija putem interneta, ali i uključe jače zaštitne mere kada je reč o punom poštovanju slobode izražavanja i informisanja.

”Momentalno uklanjanje terorističkog sadržaja od ključne je važnosti da se spreči da teroristi koriste internet za regrutovanje i podsticanje napada kao i za veličanje svojih zločina. Jednako je važno zaštititi žrtve i njihove porodice od suočavanja sa zločinom po drugi put i to na internetu. Uredba postavlja jasna pravila i odgovornosti za države članice i za mrežne platforme, štiteći slobodu govora tamo gde je to opravdano”, kaže komesraka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson.

Novim pravilima uspostavlja se i obaveza internet platformi i nacionalnih vlasti da podnose izveštaje o količini uklonjenog terorističkog sadržaja, merama koje se koriste za identifikaciju i uklanjanje sadržaja, rezultatima žalbi kao i broju i vrsti izrečenih kazni.

Države članice moći će da sankcionšu nepoštovanje zakona i da odluče o visini kazne koja će biti srazmerna prirodi prekršaja, ali i veličini platforme koja je u pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.