U trendu

EU uvela sankcije Rusiji, DNR i LNR

BRISEL – Evropska unija uvela je danas prvi paket sankcija protiv Rusije i oblasti Donjeck i Lugansk.

Savet EU naveo je u saopštenju da se uvodi paket sankcija protiv 351 predstavnika ruske Dume i 27 pojedinaca i entiteta umešanih u „nezakonito priznanje otcepljnih ukrajinskih regiona“ odnosno onih koji su ih finasirali, imali ulogu u invaziji i destabilizaciji i vodili rat dezinformacijama protiv Ukrajine, uključujući i trgovinske sankcije protiv Donjecka i Luganska.

Ambasadori država članica EU prethodno su odobrili prvi paket sankcija protiv Rusije i oblasti Donjeck i Lugansk, nakon što je paket sankcija u utorak odobrio i Savet ministara spoljnih poslova.
EU zvaničnici naglašavaju da su u ovom slučaju, koji karakterišu kao nastavak podrivanja ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta od strane Rusije“ i kao „kršenje međunarodnog prava“, delovali brzo i jedinstveno na usvajanju sankcija koje će „zaboleti Rusiju“.

U Briselu dodaju i da je u pitanju prvi paket sankcija, a da su EU i njeni međunaroni partneri spremni za uvođenje novih mera protiv Moskve u zavisnosti od razvoja situacije na terenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.