U trendu

Euraktiv: Sporazum Turske i Rusije može da dovede do primirja

ZAGREB – Čini se da bi sporazum predsednika Turske i Rusije Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina mogao dovesti do primirja u Siriji, ali pitanje je do kada će trajati, piše Euractiv.hr.

Ratom opustošen severozapad Sirije probudio se u petak relativno mirno, nebo bez ratnih aviona prvog dana posle više meseci, nakon rusko-turskog sporazuma o prekidu vatre, piše AFP.

Dvojica lidera dogovorili su sigurnosni koridor duž ključnog auto-puta M4 na severu Sirije, gde će turske i ruske snage kasnije ovog meseca pokrenuti zajedničke patrole. Putin je, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora u Moskvi, rekao da će sporazum „poslužiti kao dobra osnova za okončanje borbi“ u Idlibu i za „zaustavljanje patnji civilnog stanovništva“.

Istovremeno su došle nove informacije o nasilnom postupanju grčke granične policije na turskoj granici. Tenzije su se na granici rasplamsale i rano u petak, a s turske strane ograde prema grčkim graničnim policajcima ispaljen je suzavac, prenosi Hina.

Ministri spoljnih poslova su na drugačiji nacin raspravljali o postupanju prema migrantima na tom prostoru i migrantima koji su prošle nedelje pohrlili na grčku granicu, spoljnu granicu EU.

Estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu smatra da su gumeni meci legitimno sredstvo odvračanja migranata od granice.

„Odbrana spoljne evropske granice nije humanitarno, nego bezbednosno pitanje, iako ima humanitarne aspekte. Grci mogu preduzimati sve mere kako bi sprečili kršenje zakona“, rekao je Reinsalu novinarima uoči današnjeg ministarskog sastanka.

Holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok rekao je da nije bio na tom području, pa ne može proceniti situaciju i da „nije na njemu da odlučuje kako će postupati“ određena zemlja. Izvukao se, ocenjuje Euractiv, prenosi B92.

„Veliki humanitarac“ Žozep Borel, prenosi Euraktiv, rekao je pre konferencije da Turska podnosi veliki teret i da se to mora shvatiti, ali i to dase „mora shvatiti da se migranti koriste kako bi se vršio pritisak na EU“.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, čijia zemlje predsedava EU, poručio je da je najbolje da se mikgranti vrate u svoje zemlje, to jest, ukratko – tamo odakle su došli.

„Mislim da je najprimerenije da se vrate natrag, moram vrlo jasno kazati jednu stvar. Nije reč o ljudima koji su trenutno došli iz Idliba nego o ljudima koji su godinama u Turskoj. Tamo ih je oko 3,7 miliona. To je opterećujuće za Tursku, ali su oni tamo bili u organizovanom prihvatu“, rekao je Plenković.

Na sastanku ministara EU nije bilo reči o deci, ženama i ljudima s poteškoćama koji su se pojavili na granicama. Bar je tako potvrdila neimenovana službenica EU na novinarsko pitanje nakon jučerašnjeg neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova.

Danas je jasno dato do znanja da su granice Turske i Grčke, odnosno Bliskog istoka i EU, zatvorene. A i da Turska ne sme ucenjivati.

Plenković je rekao da je dogovor koji su postigli predsednici Putin i Erdogan svakako pozitivan, te da će EU nastaviti dijalog s turskim predsednikom.

„U interesu je svih članica, a pre svega je i humanitarni interes da ljudi koji su godinama bili na teritoriji Turske, a koji su sada bili prebačeni prema grčkoj granici ne dolaze u situaciju da žive u uverenju da je granica otvorena, a nije tako“, rekao je i Plenković.

Takođe, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je poručio da će EU preduzeti sve mere u skladu s međunarodnim pravom i pravom EU kako bi se poštovao integritet granica.

Izjavio je da je na području potrebno hitno delovati kako bi se rešila humanitarna kriza u kojoj su milioni izbegica koji pokušavaju pronaći sklonište usred zime.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.