U trendu

Evrodžast podržaće istragu o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini

HAG – Evropska agencija za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa Evrodžast (Eurojust) saopštila je danas da će podržati zajednički istražni tim koji je najavljen prošle nedelje da ispita navode o ratnim zločinima u Ukrajini od početka ruske vojne operacije.

Kako se navodi u saopštenju ove agencije Evropske unije, učešće u timu može da se proširi i na druge zemlje članice EU, ili treće zemlje, prenosi Rojters.

„Glavni cilj istražnog tima je da podrži prikupljanje dokaza i njegovu brzu i sigurnu razmenu između partnera, kao i prenos informacija i dokaza“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će tim takođe koordinisati sa Međunarodnim krivičnim sudom (MKS), koji je otvorio sopstvenu istragu u Ukrajini nekoliko dana nakon početka ruske vojne operacije u toj zemlji.

Litvanija, Poljska i Ukrajina potpisale su prošle nedelje sporazum o formiranju tima koji će omogućiti razmenu informacija i istragu o osumnjičenima za počinjene navodne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar