U trendu

Evropa „ključa“ i plamti (foto)

Španija i Portugalija „ključaju” na 47 stepeni Celzijusa, Francuska isključila reaktore u tri nuklearke, a Švedska ostala bez najvišeg planinskog vrha.

Evropa je ponovo na udaru tropskog talasa, koji je ovog puta zahvatio jugozapad kontinenta. Tokom vikenda nije oboren temperaturni rekord Starog kontinenta od 48 stepeni Celzijusa, koliko je zabeleženo u Atini 1977, ali je Portugalija bila blizu, sa skoro 47 stepeni. Temperature su malo pale, mada je u većem delu zemlje i dalje vrelo, preneo je Rojters.

Požar besni u brdima iznad obale Algarvea, regije popularne među turistima zbog toplih izvora. Jedan od najpoznatijih hotela „Kaldas de Mončike” bio je primoran da evakuiše sve goste. Menadžer nije mogao da kaže kada će ga ponovo otvoriti, a zatvoren je još jedan veliki hotel u ovoj regiji.

U Algarveu je više od hiljadu vatrogasaca gasilo požar koji je buktao tokom prethodne noći. Oko 25 ljudi je primljeno u bolnice zbog lakših opekotina i udisanja dima, a jedna osoba zadobila je ozbiljnije opekotine, preneo je Rojters.

(Jelena Kavaja, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.