U trendu

Evropol: Akcija sprečavanja eksploatacije izbeglica iz UKR

HAG – Više zemalja članica EU sporvelo je danas koordinisanu internet akciju – EMPACT koja je bila usmerena na sprečavanje kriminalnih organizacija koje putem veb-sajtova i platformi društvenih medija regrutuju ukrajinske izbeglice za seksualnu i radnu eksploataciju, saopštio je Evropol.

Organi za sprovođenje zakona iz 14 država članica EU učestvovali su u „hakatonu“ (danu hakovanja) koji koordinira Holandija, a istražitelji su pratili različite onlajn platforme kako bi otkrili kriminalne mreže koje pokušavaju da regrutuju ugrožene ukrajinske izbeglice, stoji u saopštenju.

Internet istraživanja su se fokusirala na praćenje postova koji nude pomoć izbeglicama za prevoz, smeštaj i rad.

Praćeni su sajtovi za upoznavanje i regrutovanje, kao i platforme koje nude seksualne usluge.

Zemlje koje se graniče sa Ukrajinom fokusirale su se na regrutovanje, prevoz i smeštaj, dok su se druge fokusirale na platforme koje nude smeštaj i posao izbeglicama.

Tokom današnje akcije istražitelji su identifikovali sumnjive oglase koji ciljaju na ukrajinske izbeglice, pregledali savete dobijene od građana, analizirali indikatore potencijalne trgovine ljudima u svrhu seksualne i radne eksploatacije i upoznavali se sa situacijom na postojećim onlajn platformama koje su povezane sa trgovinom ljudima, navedeno je u saopštenju Evropola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.