U trendu

Evropska komisija: Konstatovan napredak vladavine prava na Zapadnom Balkanu

BRISEL – Evropska komisija pozdravila je današnji izveštaj Evropskog revizorskog suda o EU podršci vladavini prava na Zapadnom Balkanu uz konstatciju da su evropski revizori ocenili da je podška EU ”doprinela reformama koje su dovele do nekih pozitivnih pomaka u vladavini prava u nekim partnerskim zemljama sa Zapadnog Balkana”, ali i da su ukazali da je ”nedovoljna domaća politička volja za pokretanje reformi ograničila njihov uticaj”.

”Vladavina prava ostaje kamen temeljac procesa pridruživanja i odrediće ukupni tempo napretka partnera u proširenju na njihovom putu ka EU”, navodi se u saopštenju EK prosleđenom Tanjugu. U saopštenju se konstatuje da je EK kroz novu metodologiju pristupnja pojačala fokus na pitanjima vladavine prava i osnovnih pravima.

EU revizori: Nedovoljan uticaj EU na reformu vladavine prava

Aktivnosti EU imale su malo uticaja na unapređenje fundamentalnih reformi u oblasti vladavine prava na Zapadnom Balkanu, navodi se u specijalnom zveštaju Evropskog revizorskog suda (ECA).

U danas objavljenom izveštaju, ECA ocenjuje da su se ”određene tehničke i operativne reforme dogodile”, ali i upozorava da je EU podrška bila ”nedovoljna da se uhvati u koštac sa upornim problemima u oblastima nezavisnosti pravosuđa, koncentracija moći, političkog mešanje i korupcije” u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za clanstvo u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar