U trendu

Evropska unija i Mađarska još uvek bez dogovora o pomoći Ukrajini

BRISEL – Nemačka je danas podsetila Mađarsku na važnost poštovanja demokratskih vrednosti Evropske unije, prenosi Rojters podsećajući da EU preti da ne isporuči milijarde evra pomoći Budimpešti ukoliko Mađarska ne ukine veto na zajednički zajam Ukrajini, kao i na globalni korporativni porez.

„Vladavina prava je osnova Evropske unije“, rekla je danas šefica nemačke diplomatije Analena Berbok novinarima u Briselu povodom mađarske pozicije.

Mađarska je blokirala zajednički zajam EU Ukrajini od 18 mlijardi evra, što su neke zemlje članice protumačile kao pokušaj Budimpešte da uceni Uniju kako bi deblokirala sredstva namenjena Mađarskoj.

Evropska unija i dalje nije isporučila Mađarskoj 5.8 milijardi evra iz fonda za ekonomske podsticaje, a prema pravilima EU, ako do kraja godine ne dođe do dogovora, 70 odsto tog novca biće izgubljeno.

Sredstva su zamrznuta zbog, kako navode iz EU, lošeg stanja vladavine prava u Mađarskoj, a Evropska komisija predlaže da se zamrzne dodatnih 7,5 milijardi evra zbog visokog nivoa korupcije.

Kako navodi Rojters, Mađarska se protivi zajedničkoj pozajmici EU Ukrajini, ali kaže da bi umesto toga proširila bilateralnu pomoć Ukrajini.

Ta agencija navodi da Budimpešta smatra da je plan OECD za minimalni porez na dobit protiv interesa Mađarske.

Jedan diplomata EU je rekao Rojtersu da je Briselu važno da podrži Ukrajinu. „Ostalo zavisi od Mađarske, to je njihov novac“, rekao je taj izvor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.