U trendu

Evropski savet podržava članstvo Švedske i Finske u NATO

BRISEL – Evropski savet snažno podržava zahtev Švedske i Finske za pridruživanje NATO, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj.

„Oni će imati snažnu podršku, siguran sam, od svih država članica, jer se time povećava naše jedinstvo i to nas ojačava“, rekao je Borelj novinarima uoči sastanka Evropskog saveta za odbranu u Briselu.

On je dodao da se nada da će NATO uspeti da prevaziđe problem prigovora Turske zbog potencijalnog članstva ovih država, prenosi Si-En-En.

„Siguran sam da će savet podržati članstvo Švedske i Finske u NATO. Znam da je Turska iznela neke prigovore. Nadam se da će NATO moći da ih prevlada“, naveo je Borelj.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije je rekao da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO.

Ankara tvrdi da Švedska i Finska pružaju utočište osobama koje su povezane sa grupama koje smatra terorističkim, odnosno sa Radničkom partijom Kurdistana i pristalicama propovednika Fetulaha Gulena koga optužuje da stoji iza pokušaja puča 2016. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.