U trendu

Evropski savet pozvao EU da se spremi za vanredne situacije

BRISEL, 24. februara ( Tanjug) – Lideri EU najoštrije osuđuju ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i ocenjuju da Rusija svojim nezakonitim vojnim akcijama grubo krši međunarodno pravo i principe Povelje UN, i podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost, navodi se u večeras objavljenim zaključcima Evropskog saveta.

U dokumetu objavljenom večeras u Briselu navodi se da Evropski savet podržava ”pravo Ukrajine da bira svoju sudbinu”, a da Rusija snosi ”punu odgovornost za akt agresije, sva razaranja i gubitke života koje će izazvati”.

Evropski savet zahteva da Rusija odmah prekine svoje vojne akcije, bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cele Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

Evropski savet dalje poziva Rusiju i oružane formacije koje podržava Rusija da poštuju međunarodno humanitarno pravo i prekinu svoju kampanju dezinformacija i sajber napade.

U zaključima sa samita, lideri EU navode da žale zbog tragičnog gubitka života i ljudske patnje izazvane ruskom agresijom i pozivaju Rusiju i oržane formacije koje podržava Rusija da omoguće bezbedan i nesmetan humanitarni pristup i pomoć svim osobama kojima je potrebna.

Evropski savet takođe oštro osuđuje umešanost Belorusije u ovu agresiju na Ukrajinu i poziva je da se uzdrži od takve akcije i da se pridržava svojih međunarodnih obaveza.

”Evropski savet danas se složio o daljim restriktivnim merama koje će nametnuti ogromne i teške posledice Rusiji zbog njenog delovanja. Ove sankcije obuhvataju finansijski sektor, energetski i transportni sektor, robu dvostruke namene, kao i kontrolu izvoza i finansiranje izvoza, politiku viza, dodatne liste ruskih pojedinaca i nove kriterijume za uvrštavanje na listu”, navodi se u zaključima sa samita.

Evropski savet poziva i na hitnu pripremu i usvajanje daljeg paketa individualnih i ekonomskih sankcija koji će obuhvatiti i Belorusiju.

U zaključima, Evropski savet ponavlja svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i poziva sve zemlje da ne priznaju dva „samoproglašena separatistička entiteta” i da im ne olakšavaju niti pomažu na bilo koji način.

”Evropski savet takođe priznaje evropske aspiracije i evropski izbor Ukrajine, kako je navedeno u Sporazumu o pridruživanju”, navodi se u zaključima lidera EU.

Oni ponavljaju da čvrsto veruju u 21. veku nema mesta za upotrebu sile i prinude za promenu granica i da tenzije i sukobe treba rešavati isključivo dijalogom i diplomatijom.

Evropski savet pozvao je na unapređenje ”rada i spremnosti ” EU na svim nivoima, a Evropsku komisiju pozvao da posebno iznese mere za „vanredne situacije, uključujući i energetiku“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)