Evropski sud pravde: Odluka o Bregzitu može biti povučena

LUKSEMBURG – Evropski sud pravde presudio je da Velika Britanija može da jednostrano pouvuče zahtev za izlazaka iz EU, a povlačenje zahteva mora da bude „demokratsko, nedvosmileno i bezuslovno“ i dostavljeno u roku od dve godine od podnošenja zateva za razdruživanje, navode u Evropskom sudu pravde.

Sud je u svojoj presudi ocenio da zemlja članica koja je obavestila Evropski savet o nameri da iyađe iz EU, kao što je to učinila Velika Britanija, može da povuče takvu odluku.

„Mogućnost o povlačanju zahteva postoji sve dok sporazum o razdruživanju između EU i Ujedinjenog Kraljevstva nije stupio na snagu ili ukoliko ne dođe do takovog sporazuma, a u toku od dve godine od podnošenja zahteva, odnosno isteka mogućeg porodužetka“, navodi se u odluci Suda.

Evropski sud pravde kaže da odluka o povlačenju jedne zemlje članice iz EU može da bude opozvana u „demokratskom procesu i u skladu s nacionalnim ustavom“ i da kao „nedvosmislena i bezuslovna“ mora biti pismeno dostavljena Evropskom savetu.

Povlačenjem odluke o Članu 50 Ustava EU status zemlje članice koja je u pitanju neće biti „suspendovan niti promenjen“ navodi se u odluci suda.

U EU, uključujući i Veliku Britaniju, ovakvu odluku Evropskod suda pravde vide kao podršku onim snagama koje se zalažu za ponovni referedum i evrntualni ostanak Velke Britanije u EU.

S druge strane, kritičari ovakve odluke upozoravaju da će zemlje članice, pod ovakvim uslovima, sada mnogo lakše moći da koriste Član 50 (koji predviđa zahtev za izlazak iz EU) u slučajevima sporova i pregovora sa EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.