U trendu

Fabrici: Podunavlje i istočna SRB neotkriveni turistički raj

BEOGRAD – Donje Podunavlje i istočna Srbija neotkriveni su turistički raj koji ima veliki potencijal, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici dodajući da će se u naredne tri godine raditi da se ta turistička destinacija predstavi Evropi, ali i ostatku Srbije.

Fabrici je to rekao na Međunarodnom sajmu turizma, gde je bio s predsednikom Aleksandrom Vučićem i gde je obeležen početak projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

On je ocenio da je taj projekat veoma značajan za opšstine u tom delu delu zemlje, te naveo da će se u naredne tri godine raditi na predstavljanju tog dela Srbije kao turističke, kulturne i destinacije za ljubitelje vina.

Fabrici je kazao i da već četiri godine živi u Srbiji i da je to divna zemlja koja ima jedinstven turizam.

„Srbija je izradila strategiju razvoja turizma od 2016. do 2025. godine i mi iz EU smo srećni što možmeo da finansiramo projekat koji će se realizovaati za razvoj srpskog turizma u vrednosti od 15 miliiona evra.

Zahvalio je Ministarstvu za evrposke integracije i Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije, kao i Nemačkoj razvojnoj saradnji (GIZ) koja ralizuje projekat i predstvlja nemačku vladu koja učestvuje sa 10 odsto u realizaciji projekta.

„Ovaj projekat se sastoji iz niza aktivnosti za podizanje kapaciteta nadležnog ministarstva za sprovođenje strategije“, dodao je Fabrici.

Naveo je da je druga aktivnost usmerena na istočnu Srbiju i Donje Podunjavlje, te da će od 15 miliona evra 10 biti izdvojeno za oživljavanje bisera tog regiona „rimske i srenjovekovne Srbije“, pre svega Feliks Romulijane kod Zaječara.

Kulturno nasleđe Srbije je jedinstveno i tu smo da pomognemo da se ojača, kazao je Fabrici i dodao da je od kako je rekonstruisana Golubačka tvrđava bilo više od 150.000 posetilaca iz celog sveta.

„Istočna Srbija nije samo bogato kulturno nasleđe već i božanstvena priroda, to je i region vina, tako da planiramo i finansijski da pomognemo Rajačke Pimnice, koje neguje kulturu vina. Pružićemo tako svim turistima mogućnost ne samo da prespavaju već i da uživaju u svim vinskim čarima ovog kraja“, kazao je Fabrici.

Treći element projekta je usmeren na ekonomski razvoj i spregu turizma i lokalnih biznisa, zbog čega će biti organizovan grant od 1,5 miliona evra koji je namenjen lokalnim preduzetnicima sa inovativnim idejama u turizmu.

Otpravnica poslova u ambasadi Nemačke u Beogradu Dorotea Gizelman je izrazila zadovoljstvo što GIZ sprovodi projekat za razvoj srpskog turizam, podsetivši da se navršava 20 godina nemačko – srpske razvojne saradnje i da je u prethodnom periodu u fokusu bila saradnja na jačanju konkurentnosti privrednog sektora, ali i stvaranju boljih uslova za život stanovništva.

Ona je kazala da voli da putuje po Srbiji i da je posetila Đerdapsku klisuru i njene znamenitosti i dodala da je istočna Srbija izuzetno bogat region.

Guzelman je posebno pomenula značaj digitalizacija koja postaje važna i u turističkoj privredi.

„Naš opšti cilj je pružanje podrške Srbiji na putu ka EU“, zaključila je Gizelman.

Inače, „EU za kulturno nasleđe i turizam“ je deo kampanje i projekta „EUzatebe“ , koji je usmeren razvoju turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansiraju EU sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Projekat je usmeren na osam opština i gradova u Istočnoj Srbiji i Podunavlju, a to su Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.