U trendu

Fajon u Beogradu i Prištini krajem decembra

BRISEL – Državama Zapadnog Balkana potrebne su pozitivne poruke EU, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu i najavila posetu Beogradu i Prištini krajem decembra.

„Među ministrima spoljnih poslova EU vladalo je veliko razumevanje da Zapadni Balkan ne treba zaboraviti, posebno u svetlu ruske agresije u Ukrajini i novih bezbednosnih izazova koji postoje i u regionu“, rekla je Fajon, prenela je STA.

Ona je upozorila da se sve zemlje Zapadnog Balkana suočavaju sa izazovima, uključujući Crnu Goru i takozvano Kosovo, i dodala „da je nekoliko ministara istaklo da Srbija mora da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije“.

Fajon je ponovila poziv liderima EU da Bosni i Hercegovini dodele status kandidata do kraja ove godine, što, kako je dodala, veruje da će Evropski savet i učiniti.

„Sve drugo bi poslalo zaista lošu poruku regionu i mislim da bismo mnogo rizikovali, u smislu destabilizacije i kredibiliteta naših institucija“, naglasila je ona.

Druga pozitivna poruka bila bi ukidanje viza za građane takozvanog Kosova ove godine, dodala je Fajon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.