U trendu

Fajzer: Isporuka dve milijarde vakcina za siromašne

VAŠINGTON – Fajzer i Biontek obavezali su se danas da će ove godine isporučiti milijardu doza vakcine protiv KOVID-19 siromašnijim zemljama i još milijardu naredne.

„Kompanije Fajzer i Biontek se obavezuju da će obezbediti dve milijarde doza svojih KOVID-19 vakcina zemljama sa srednjim i niskim prihodima tokom narednih 18 meseci, od toga milijardu do kraja ove godine“, izjavio je generalni direktor kompanije Fajzer Albert Burla na svetskom zdravstvenom Samitu G20 , prenosi Rojters.

Burla je rekao da će se zemljama s niskim prihodima vakcine ponuditi po nabavnoj ceni, dok bi zemlje sa srednjim prihodima plaćale približno polovinu pune cene, za koju se procenjuje da iznosi 20 dolara po dozi.

Iz kompanija su nakon ove izjave saopštili da Fajzer i Biontek tek treba da odluče da li će njihova nova obaveza biti sprovedena preko programa UN za vakcine KOVAKS i da to u ovom trenutku ne mogu da potvrde.

Ovo obećanje moglo bi značajno da reši neravnomernu distribuciju vakcina protiv KOVID-19 širom sveta, koje su se do sada u najvećoj meri prodavale bogatijim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.