U trendu

Fajzer objavio koliku zaradu očekuje od prodaje vakcina i tableta protiv covida

Američki farmaceutski gigant Fajzer  potvrdio je u utorak procene godišnjih prihoda od vakcine i tableta protiv covida-19, prvi put otkako su ih pustili u prodaju.

Kompanija je objavila da u ovoj godini očekuje 22 milijarde dolara od prodaje tablete protiv covida Paxlovid. Do sada su isticali da ta procena bazira na tek deliću njihovih ovogodišnjih proizvodnih kapaciteta.

Prihod od vakcine koji su razvili u saradnji s nemačkim BioNTekom trebao bi da iznosi 32 milijarde dolara, u skladu s dosadašnjom prognozom.

Pojačana potražnja za Paxlovidom

Blago su snizili prognozu ovogodišnje prilagođene dobiti, sa 6.35 do 6.55 na 6.25 do 6.45 dolara po deonici, zbog troškova akvizicija i ključnih plaćanja.

Njihovo uključivanje u prognoze zatražila je od nekoliko farmaceutskih kompanija američka Komisija za hartije od vrednosti i berze.

Izvršni direktor Farjera Albert Burla istakao je pojačanu potražnju za Paxlovidom u SAD-u u poslednje vreme.

„Uopšteno očekujemo da će novi trendovi poboljšanog pristupa (Paxlovidu) i upiti vlada u uslovima mutiranja virusa i novih valova zaraze širem sveta rezultirati rastom narudžbi u sledećim mesecima“, rekao je Burla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.