U trendu

Fajzer: Vakcina uspesna 90,7% kod dece između 5 i 11 godina

VAŠINGTON – Vakcina kompanija Fajzer/Biontek se pokazala uspešnom 90,7 odsto protiv kovida prilikom kliničkog testiranja kod dece stare između pet i 11 godina, saopštio je danas američki proizvođač.

Prilikom testiranja, 16-oro dece koja su dobila placebo, inficirana su kovidom, naspram troje dece koja su bila vakcinisana, saopštio je Fajzer tokom prilaganja dokumentacije Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA), preneo je Rojters.

Zbog toga što među 2,268 učesnika testiranja, dva puta više dece primilo vakcinu, nego što je dobilo placebo, rezultat je pokazao da je uspešnost cepiva veća od 90 odsto.

Klinička testiranja dece stare između pet i 11 godina nisu primarno napravljena da mere efikasnst protiv kovida, već da uporede količinu neutrališućih antitela kod vakcinisane dece, sa onima kod odraslih.

Na osnovu ovih rezultata, Fajzer i Biontek su prošlog meseca saopštili da je njihova vakcina stvorila jak odgovor kod dece.

Savetnici FDA će se susresti u utorak kako bi glasali da li da preporuče da agencija odobri vakcinu za tu starosnu grupu (pet do 11 godina).

U SAD je potpuno vakcinisano 190 miliona ljudi, od čega je 11 miliona dece koja su stara između 12 i 17 godina, i oni su primili Fajzer.

Ukoliko FDA odobri vakcinu za decu od pet do 11 godina, grupa savetnika američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, će se sastati 2. novembra da da preporuke agenciji kako bi se vakcine distribuirale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar