U trendu

Fatah: Istaknuti član Hamasa prebegao u Izrael

Istaknuti član vojnog krila Hamasa Basam Mahmud Baraka koji navodno ima značajne informacije o tunelima u pojasu Gaze pobegao je u Izrael, prenosi danas izraelski list Harec izveštaje novinskih vebsajtova povezanih sa sekularnim Fatahom.

Baraka je sin muslimanskog verskog sudije. On je pre nekoliko dana rekao svojoj porodici da ima neki zadatak i od tada nije vidjen. Navodno je otišao na graničnu ogradu i predao se vojnicima koji su ga čekali. Nosio je laptop, a Crveni krst je obavestio njegovu familiju da je u izraelskom zatočeništvu.

Na vebsajtovima Fataha se osudjuje Hamas što mu se članovi predaju Izraelu i podseća da to nije prvi put da se hamasovci koji učestvuju u kopanju tunela, nadju u izraelskom zatočeništvu.

U maju je uhvaćen jedan 17-godšnji član organizacije. On je otkrio detalje o mreži tunela u pojasu Gaze koji se kopavaju za ubacivanje u Izrael, kao i putanje podzemnih prolaza koji se koriste u vanrednim situacijma za članove elite Hamasa, a dao je informacije o otvorima.

On je takodje otkrio detalje o metodama kopanja tunela i operativnim pravilima. Kopači su navodno dužni da se istuširaju i preobuku nakon rada kako bi prikrili svoje aktivnosti.

Izraelska bezbednosna služba Šin bet objavila je pre nedelju dana da je u aprilu uhapšen takodje mladi čan Hamasa i da je dao puno informacija o kopanju tunela. On je uhvaćen nakon što je prešao preko ograde u Gazi naoružan sa dva noža. Navodno je učestvovao u kopanju tunela, podmetao eksploziv i patrolirao duž ograde.

Lider Hamasa u Gazi Ismail Hanije rekao je nedavno da njegova organizacija ne poziva na novi rat ali da neće prihvatiti izraelske upade na palestinsku teritoriju.

Izraelska vojska je u leto 2014. godine 50 dana ratovala protiv islamskog Hamasa koji vlada pojasom Gaze. U tom ratu korišćeni su tuneli za napade na Izrael. U njemu je poginulo više od 2.200 Palestinaca, mahom civila i 72 ljudi na izraelskoj strani, uključujući šestoro civila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.