U trendu

FAZ: Ko zeli sukob na severu KiM i ima idealne uslove za to

BON – Nemački „Frankfurter algemajne cajtung“ ocenio je danas da je kompromis Beograda i Prištine u konfliktu oko tablica „pobeda na poene“ za Kurtijev koncept „reciprociteta“ uz zaključak da „ko želi sukob, on na severu Kosova ima idealne uslove da ga potpiri“.

Novinar FAZ-a Mihael Martens navodi da bi napetost između Beograda i Prištine, mogla da destabilizuje region.

On podseća da je Balkan posle okončanja ratova pri raspadu Jugoslavije doživeo dve mirne decenije, a da su jedini veliki izuzetak bili krvavi izgredi na Kosovu marta 2004, koji su uglavnom bili usmereni protiv srpske manjine, piše Dojče vele.

Novinar u tekstu navodi broj žrtava, kao i činjenicu da su paljene kuće i pravoslavne crkve i podseća da je navodni povod bila glasina da su Srbi na severu Kosova poterali albansku decu u Ibar i da su se ona udavila.

Kako kaže, to nije bilo tačno, kao što se uskoro moglo i dokazati, ali je bilo dovoljno kao izgovor „rulji kosovskih Albanaca“ da na Kosovu nasilno krene na Srbe i Rome.

„Nije slučajno da su nemiri izazvani glasinom koja se odnosila na Ibar. Ta reka je linija razdvajanja između naseobina kojima dominiraju Srbi i Albanci. Sever Kosova, u pozadini etnički podeljenog grada Mitrovice, zvanično pripada Kosovu, ali Priština jedva da ima uticaj na to područje naseljeno skoro isključivo Srbima“, piše u analizi FAZ.

Posle takvog opisa situacije, Martens podseća da Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova jednostrano proglašenu 2008, ali da od 1999. nema kontrolu nad kosovskim područjem južno od Ibra, većinski naseljenom Albancima – isto kao što Priština nema kontrolu nad severom.

Prema njegovim rečima, sever je od 1999. sporna teritorija, na kojoj Beograd vodi glavnu reč.

„Iz te konstelacije stalno dolazi do rasplamsavanja nasilja na severu Kosova. Područje je bure baruta u (tobožnjem) balkanskom buretu baruta. To naročito važi za granicu između Kosova i Srbije, koja je, prema zvaničnom tumačenju Beograda, samo administrativna linija razdvajanja između Srbije i njene južne pokrajine“, piše nemački novinar.

On tvrdi da je jula 2011. specijalna jedinica kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova htela da preuzme kontrolu nad dva velika granična prelaza, da su je lokalni Srbi napali, kao i da je tom prilikom jedan policajac ubijen, nakon čega se jedinica povukla.

„Kosovski Srbi srušili granični prelaz i uklonili granične oznake“, navodi se u tekstu uz podsećanje da je kontrolu nad graničnim prelazima privremeno preuzeo KFOR, čiji je najveći deo tada sačinjavala nemačka vojska.

Najnoviji konflikt se razbuktao oko „politike reciprociteta“ kosovskog premijera Aljbina Kurtija, navodi FAZ i ocenjuje da konflikt oko severa Kosova nije okončan, te da je za razliku od ostatka Kosova, bezbednosna situacija ovde rovita.

Kako je navedeno, trajno rešenje bi tek trebalo da usledi.

„A od Beograda i Prištine će zavisiti da li će slediti pragmatičan kurs u interesu sopstvenog stanovništva. Ko želi sukob, on na severu Kosova ima idealne uslove da ga potpiri“, zaključuje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.