Fazlić traži da država reaguje na migrantsku krizu

BIHAĆ – Gradonačelnik Bihća, Šuhret Fazlić, pozvao je danas na veću uključenost nadležnih institutucija u rešavanje problema migrntske krize u BiH, a uoči nadolazeće zime.

Bihać je već dve godine pod stalnim pritiskom ilegalnih migranata, dok humanitarna, bezbednosna i epidemiološka situacija postaje alarmantna dolaskom hladnijih meseci, kako za migrante, tako i za građane.

Fazlić je na konferenciji za medije naglasio da Ministarstvo bezbednosti BiH i nadležne državne institucije nisu sprovele nijedan od zaključaka sa sastanka iz Brisela, koji se odnose na upravljanje procesom migracija u BiH.

„Želim da pokažem da migrantska kriza ne postoji nigde drugo osim u Bihaću. Devet posto je u Velikoj Kladuši, 90 posto u Bihaću, a jedan posto u ostalim delovima države. Dogorelo nam je do nokata, ova situacija polako eskalira u više aspekata“, rekao je Fazlić, preneo je srajevski portal Klix.

Dodao je da ministar bezbednosti, Dragan Mektić, u nekim svojim izjavama minimizira migrantsku krizu pa ispada da ona na postoji.

„U Bihaću sada ima više od 6.000 migranata, ja to odgovorno tvrdim. Grad Bihać potrošio je više od 100.000 KM za kamp Vučjak. Niko nam nije dao nijedne marke. Mi nismo ti koji treba da rešavaju migrantsku krizu“, rekao je Fazlić.

Upozorio je da će od ponedeljka Biać prestati da pruža bilo kakve usluge u kampu Vučjak pa nek problem eksalira ne bi li se rešio. „Tražimo plan za Bihać, da neko konačno preuzme lidersku poziciju. Ne znam više šta trebamo poduzeti“, rekao je Fazlić.

Inače, Vlada Unsko-sanskog kantona počela sprovođenje mere ograničavanja kretanja migrantima.

Uozorio je i da Hrvatska vraća migrante na ilegalne prelaze te kako predstavnici vlasti stvaraju veštačku situaciju u kojoj uopšte nema migrantske krize.

„Migrantske krize itekako ima. Tražim od Saveta ministara da osigura novac za održavanje kampa Vučjak. Od ponedeljka nećemo raditi ništa. Ja nit’ sam otvorio ovaj kamp, nit’ ću ga zatvoriti, grad Bihać nema ni nadležnost ni novac za to“, rekao je Fazlić.

Za održavanje kampa Vučjak potrebno je 20.000 litara vode dnevno, redovno snabdevanje hranom, čišćenje kanalizacije…

Fazlić ističe da je kamp u pristojnom stanju, ali da više ne može breme biti samo na leđima Grada Bihaća.

Svaku noć talgo vozom iz Sarajeva u Bihać dolazi minimalno 150 migranata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.