FBI ispitivao veze Trampovog savetnika s Rusijom

FBI je prošle godine ispitivao komunikacije Kartera Pejdža, koji je bio spoljnopolitički savetnik Donalda Trampa u predizbornoj kampanji, a istraga je sprovedena na osnovu zabrinutosti da Pejdž možda radi za Rusiju, navodi „Vašington post“.

FBI je od tajnog Suda za nadzor spoljnog obaveštavanja dobio nalog da prati Pejdžove komunikacije, a to je prva potvrda da je vlada sprovodila nadzor nad timom predsednika Trampa, ističe vašingtonski dnevnik.

Takozvani FISA nalog izdat je nakon što je FBI obavestio sud da ima razloga za sumnju da Pejdž, bivši bankar sa sedištem u Moskvi, radi za Rusiju, prenosi AFP.

Inače, FISA nalozi se gotovo nikada ne iznose u javnost, a „Vašington post“ se za navode koje je juče objavio poziva na neimenovane zvaničnike službi za sprovođenje zakona.

Nalog je izdat u trenutku kada je FBI sprovodio kontraobaveštajnu istragu o umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore.

U međuvremenu, Tramp je više puta okarakterisao tvrdnje o ruskoj umešanosti kao lažne, podseća francuska agencija.

Inače, Tramp je u martu 2016. imenovao Pejdža za jednog od spoljnopolitičkih savetnika u svom malom timu.

Pejž je prisustvovao republikanskoj konvenciji u julu, gde se sastao sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom, a njegova putovanja u Moskvu na koja je, kako tvrdi, išao iz razloga vezanih za „privatni biznis“, privukla su pažnju.

Pejdž je američkim medijima ranije rekao da „nema šta da krije“ i da je reč o „neopravdanom, politički motivisanom praćenju“, istakavši da nije pomagao Rusima u njihovim navodnim pokušajima da utiču na predizbornu kampanju u SAD.

„Nisam učinio ništa što bi uopšte moglo biti viđeno kao pomoć Rusima na bilo koji način“, tvrdi Pejdž.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.