U trendu

Fijalka kritikovala izjavu Joanikija o situaciji u Ukrajini

PODGORICA – Otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori Natalija Fijalka kritikovala je izjavu mitropolita crnogorskog primorskog Joanikija, koji je rekao da su događaji u Ukrajini „posledice bezbožanstva“ i da je iz „protestanke Evrope došlo zlo ateizma i komunizma“.

Fijalka je gostujući u emisiji DRV podgoričkog Radija Antena M osudila izjavu mitropolita i rekla da lično može da mu donese slike i snimke gradova koji su gađani, slike ubijene dece, hiljade ubijenih ukrajinskih civila, od ruskih snaga.

„Mislim da se on oslanja na ruske propagandne kanale, pa na osnovu njih i ima svoje zaključke o situaciji u Ukrajini. Ali situacija nije takva da Rusija štiti pravoslavce. Pravoslavni Rusi ubijaju pravoslavne Ukrajince, koje nazivaju ‘svojom braćom'“, rekla je Fijalka.

Govoreći o ratu u Ukrajini, mitropolit Joanikije je rekao da „mnogi svetski mešetari tu gledaju svoj interes“.

„Kao što vidite, premnogo je laži. Mi moramo da saosećamo sa pravoslavnim narodom u Ukrajini, pre svega da se molimo Bogu za taj narod, koji se, nažalost, međusobno zavadio. A to nam ne deluje nepoznato: i kod nas je mnogo podela i zavađa. Pa i Crna Gora je projektovana da bude mala Ukrajina”, rekao je on.

Najteže je, kazao je Joanikije, tamošnjoj pravoslavnoj crkvi koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve. Nada se, kaže, da će se u Ukrajini stanje brzo smiriti.

Optužio je i „protestantsku Evropu“ iz koje je, kako je dodao, došlo „zlo bezbožništva, ateizam i komunizam“, dodajući da se pravoslavlje bori protiv takvih „bezbožnih ideologija“, prenela je Antena M.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.