U trendu

Filipa Štrahe ipak prihvata poslanički mandat

BEČ – Supruga bivšeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijana Štrahea Filipa odlučila je da prihvati poslanički mandat.

Filipa Štrahe je dugo to pitanje ostravljala otvorenim, nakon što je FPO pokušala da je u tome spreči, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova protumačilo je zakonsku regulativu time da je ona osvojila mandat i da ne može biti prenet na drugog.

Ona se saopštenjem obratila javnosti i tako saopštila osluku da prihvati mandat.

„Preuzimam mandat koji sam dobila od građana i sa najvećim angažovanjem ću raditi za njih“, rekla je Filipa Štrahe.

Dodala je da su je veoma povredile klevete i diskusije bivših partijskih kolega o njenoj ličnosti.

Inače FPO je saopštila da Filipa Štrahe, ako prihvati poslanički mandat, svakako neće biti član njihovog poslaničkog kluba.

Lider FPO Norbert Hofer i šef poslaničkog kluba Herbert Kikl sada moraju još više nego ranije da strahuju od podela u stranci, kao i od opasnosti da bivši šef partije odluči da formira sopstvenu listu.

FPO je primila k znanju odluku Filipe Štrahe, ali je neizvesno kako će stranka dalje postupati prema njoj, a moguće je, prema pisanju medija, da bude, suspendovana iz članstva, kao što je učinjeno sa njenim suprugom, ili čak i isključena iz partije.

Novi saziv austrijskog parlamenta održaće sutra konstitutivnu sednicu.

Hajnc Kristijan Štrahe je krajem maja bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije zbog korupcionaške afere „Ibica“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.