Filipini: Ubijen militant odgovoran za obezglavljivanje stranaca

Filipinske snage ubile su komandanta militantnih ekstremista odgovornog za ubistvo dva Kanadjinana i jednog Nemca, saopštio je danas šef vojske Eduardo Ano.

Prema njegovim rečima Moamar Askali, poznatiji kao Abu Rami, planirao je još jedno kidnapovanje, a njegovi ostaci pronadjeni su i identifikovani nakon bitke u selu na ostrvu Bohol, oko 640 kilometara jugoistočno od Manile.

U jučerašnjem sukobu vojske i policije sa pripadnicima terorističke organizacije Abu Sajaf poginulo je još pet džihadista i četiri vojnika i policajaca.

Ano je Asošiejted presu (AP) rekao da su sve poginule militante fotografisali i da je Askali prepoznat od strane zarobljenih pripadnika Abu Sajafa.

„Ovo je veliki udarac za Abu Sajaf. Ukoliko imaju još planova da negde kidnapuju nedužne ljude, sada će dva puta razmisliti“, rekao je Ano AP-u.

On je izjavio da je Askali predvodio nekolicinu militanata, koji su iz zabitog skloništa u džungli južnog Sulua gliserima krenuli u još jednu misiju kidnapovanja u Boholu, mestu popularnom medju turistima zbog predivnih plaža i tarsijera, jednim od najmanjih primata na svetu.

Sporadična razmena vatre izmedju vojske i militanata nastavlja se i danas, ne samo u Bohulu već i u ostatku regiona. Filipinske snage bezbednosti u skladu sa naredbom predsednika Rodriga Dutertea pokušavaju da unište ekstremiste na ostrvima.

Pripadnici Abu Sajafa su prošle godine obezglavili tri stranca nakon što je istekao rok koji su postavili za isplatu otkupa. U njihovim rukama se i dalje nalazi najmanje 29 kidnapovanih, koji su većinom posade brodova zarobljenih u vodama izmedju Filipina, Malezije i Indonezije.

Militanti Abu Sajafa su i ranije u ovim vodama koristili glisere za kidnapovanje stranih turista. 2001. su zarobili 20 osoba, medju kojima i tri Amerikanca, iz letovališta na udaljenom ostrvu Palavan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.