Filipini: UN narušile naš suverenitet

MANILA – Vlada Filipina kritikovala je Ujedinjene nacije zbog, kako se navodi, „neoprostivog mešanja“ u suverenitet te države, nakon što su UN pozvale na međunarodnu istragu ubistava koja su se dogodila tokom kampanje protiv droge predsednika Filipina Rodriga Dutertea.

„Razbacivanje pristrasnim i apsolutno lažnim činjenicama, uz maliciozna podmetanja ustavnim vlastima, što je počinilo 11 specijalnih raportera UN, predstavlja neoprostivo mešanje u naš suverenitet“, rekao je portparol filipinskog predsednika Salvador Panelo, prenosi Rojters.

Panelo je stručnjake iz UN nazvao stranim propagandistima, koji se predstavljaju kao zaštitnici ljudskih prava.

Stručnjaci za ljudska prava Ujedinjenih nacija zatražili su danas međunarodnu istragu o „zapanjujućem broju nezakonitih smrtnih slučajeva i policijskih ubistava u kontekstu takozvanog rata protiv droge“ na Filipinima.

Rojters prenosi da je 11 nezavisnih stručnjaka u zajedničkom saopštenju ocenilo da je filipinski predsednik Rodrigo Duterte javno zastrašivao aktiviste i sudije Vrhovnog suda, degradirao žene i „podsticao nasilje prema navodnim dilerima droge i drugima“.

Navodi se da su stručnjaci pozvali Savet za ljudska prava UN da pokrene nezavisnu istragu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.